Bracina 50 jaar - Aflevering 46 – 2017

 

De grote ommekeer

Het nieuwe decreet voorziet geen basis- en structurele werkingstoelagen meer voor provinciale geledingen. Gevolg: de provinciale organisaties doen allen noodgedwongen de boeken toe. Allen? Nee, één provincie houdt stand, jawel Bracina. Dat Brabanders koppig zijn, weten jullie wel. Hoewel alle decreetverplichtingen wegvallen, behoudt Bracina een provinciale wedstrijd, cursus, (opnieuw) studiedag, opzetten van een derde project (hiervoor kan nog wel een subsidie worden toegekend)… In de raad van bestuur van het CvB legt Freddy Van Vlaanderen, de voorzitter, het zo aan boord dat geen enkele provinciale bestuurders wordt herkozen. Een aantal van hen had de bui al zien hangen en zelf ontslag genomen. De nieuwe naam van CvB wordt BreedBeeld. Met het afschaffen van de werkingstoelagen vervalt het getrapt wedstrijdsysteem club-provincie-nationaal. Iedere cineast kan zich bij BreedBeeld rechtstreeks inschrijven voor deelname aan een nationaal filmfestival, waarbij een professionele jury de films selecteert voor een Filmgala en de prijzen uitdeelt. Het eerste Filmgala in deze formule heeft plaats op zondag 10 december in CC Zwaneberg, Heist-op-den-Berg. 

 

Eerste Bracina-festival

We starten het werkjaar met 6921,60 euro in kas. De 45ste provinciale wedstrijd wordt vervangen door een festival, zonder juryleden, en zonder vooraankondiging van de timing. Plaats van het gebeuren is GC De Zeyp, Ganshoren (gratis via KVCB), op 25 en 26 maart. 37 films (6 juniores en 35 seniores) schreven zich in, verdeeld over de 2 wedstrijddagen. Het publiek kiest op beide dagen een "prijs van de kijker": op zaterdag is dat "Leven in Madagaskar" van Jan Olbrechts (K65) en op zondag  "Utah, the power of nature" van Marc De Donder (SWD). Negatief in de evaluatie: het ontbreekt de prijsuitreiking aan animo en er is geen receptie als afsluiter. 

 

Derde project: de voorbereiding wordt gestart voor "Met de … geraak je overal" en een subsidie moet nu aangevraagd worden bij de Vlaamse Gemeenschap (zal worden afgewezen). Daarop wordt een dossier ingediend bij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) voor een project Regionale Spreiding (2018) en dat zal worden aanvaard (1008 euro). Eugy Van Gool maakt promotiefilmpje.

 

Cursus: op 21 oktober bij Locina, Achturenhuis, Leuven, met Freddy Bellis voor het vervolg "van opname tot afwerking"

 

Studiedag voor clubbesturen: op 4 november bij SWD, Kasteel La Motte, Sint-Ulriks-Kapelle, evaluatie festival en toekomst

 

Aantal clubs: 9 clubs met 107 leden. Op 18 januari neemt de Heverse ontslag, en dan zijn we nog met 8 

Koninklijke VideoClub Brussel, KVCB (Ganshoren), Foto- en cineclub Keerpunt 65 (Keerbergen), Hobby Film Ternat, HFT (Ternat), Videoclub Westrand Dilbeek (SWD), Skoop Videogroep Leuven, Film & Videoteam Locina (Leuven), Smalfilm- en Videoclub Vilvoorde (SCV), Landense Video-amateurcineasten, Lavidac (Landen)

 

Samenstelling raad van bestuur: Willy Van Blaere en Casy Siebens (KVCB),  Jan Olbrechts en Omer Servaes (K65), Denise De Braekeleer en Willy Savenberg (HFT), Willy Bolle en Hans Lissens (SWD), Wim Aertgeerts en Willy Bollyn (Skoop), Carl Goossens en Lou Boghe (Locina), Michelle Cooreman (SCV), Cyrille Peeters (Lavidac)

 

Overlijden van Gilbert Demul, echtgenoot van Denise De Braekeleer (afgevaardigde van HFT) op 14 oktober.

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

Blue Flower

2023  Bracina   globbers joomla template